ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, מתעקש על מינוי השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון בהתאם לשיטת הסניוריטי. שר המשפטים יריב לוין מתכנן לדון בנושא אך אינו מתכוון להביאו להצבעה.
ביום חמישי הקרוב צפויה להתכנס הוועדה לבחירת שופטים, לדיון שני מאז כינונה של ממשלת נתניהו השישית. מינוי נשיא בית המשפט העליון עומד במוקד הדיונים, ומעורר מחלוקות עקרוניות בין חברי הוועדה.
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, העביר היום (שלישי) מסר חד-משמעי לשר המשפטים ויו"ר הוועדה, יריב לוין, שבו הבהיר כי "נשיא בית המשפט העליון הבא יהיה יצחק עמית". לדבריו, המינוי יתבצע בהתאם לשיטת הסניוריטי
המסורתית, שהייתה נהוגה בישראל מאז קום המדינה.
בהודעה שפרסם, הבהיר עו"ד בכר כי שיטת הסניוריטי, על אף חסרונותיה, מבטיחה ניתוק של תהליך הבחירה ממניעים פוליטיים ומעסקאות בין-מפלגתיות. "הנושא לא תלוי בשום 'דיל' ולא עומד למשא ומתן," אמר בכר, והוסיף כי "יתרונה הגדול של השיטה הוא בנטרול שיקולים פוליטיים מההליך."
מנגד, שר המשפטים יריב לוין הביע בעבר התנגדות לשיטת הסניוריטי, בטענה שהיא אינה מאפשרת גמישות בבחירת המועמד המתאים ביותר לתפקיד. לוין הודיע כי בכינוס הקרוב ייערך דיון במינוי נשיא העליון, אך הוא אינו מתכוון להעלות את הנושא להצבעה.
המחלוקת סביב מינוי נשיא בית המשפט העליון והמשברים במערכת המשפט נמשכים כבר חודשים. במהלך ישיבת הוועדה הקודמת, נציגי לשכת עורכי הדין והשופטים עוזי פוגלמן ודפנה ברק-ארז קראו להתקדם במינוי נשיא ושופטים נוספים לבית המשפט העליון.
לוין דחה את הקריאה בטענה כי "הנושא ירחיב את המחלוקות בעם בזמן מלחמה," וכי יש להימנע מצעדים שיגבירו את המתחים החברתיים.
המחלוקת סביב המינוי צפויה להשליך על תפקוד מערכת המשפט והיציבות הפוליטית בישראל. אם לא יושג קונצנזוס בוועדה, עשוי להיווצר מצב שבו תפקוד בית המשפט העליון ייפגע, בשל היעדר נשיא חדש ומינויים נוספים של שופטים.
הדיון ביום חמישי עשוי להיות גורלי להמשך תהליך המינוי, אך המחלוקת העמוקה סביב שיטת הבחירה מעידה על כך שהפתרון אינו נראה באופק. כל עיכוב נוסף עלול להחמיר את המתחים בין מערכת המשפט לבין הממשלה, ולייצר קרע ציבורי נוסף במערכת המשפטית-פוליטית של ישראל.