תוך כמה זמן אזרח הודי מקבל דרכון?
הישראלים תמיד מתלוננים על השירות שהם מקבלים מהמדינה. בשל כך שלחנו את כתבנו להודו כדי לבדוק מה צריך לעבור אזרח הודי כדי לקבל שירות מהמדינה (דרכון)
כתבנו התלווה לאזרח הודי בתהליך הוצאת הדרכון ההודי. קחו נשימה עמוקה, אנחנו מתחילים.
מילוי הטופס באתר (תשלום,קביעת תור) – צריך להיכנס לאתר של “משרד הדרכונים ההודי”, למלא טופס עם שאלות (חלקם לא הכי ברורות למי שלא הודי). לאחר מכן יש לבצע תשלום. בתשלום יש שתי אפשרויות: בקשה דחופה – 3000 רופי (תור מידי, והנפקת דרכון תוך פחות מחודש). בקשה רגילה – 1500 רופי (תור משבוע ומעלה, והנפקת דרכון תוך – השמים הם הגבול). ידידנו ההודי רצה לחסוך כסף, ולכן הלך על האפשרות הרגילה – 1500 רופי (שהם 88 ש”ח בערך).
לאחר התשלום יש לבחור מהרשימה “משרד הדרכונים” בו יטופל הבקשה. (זה תלוי באזור המגורים – אבל לנו יצא לנסוע שעה לכל צד). לאחר מכן יש לבחור את התור הזמין – מתוך הרשימה. ביום המיוחל, יש להגיע ל”משרד הדרכונים” חצי שעה לפני השעה הרשומה בטופס – כדי לעבור “מיני בדיקה” עם השומרים. לאחר מכן יש להמתין עד השעה הרשומה בטופס – כי רק בה השומרים יתנו להיכנס – אין כניסה חופשית כמו בארץ.
אחרי שנכנסו, ואם חשבתם שהתור שקיבלנו, משמעותו “יעילות”, אז צפויה לכם אכזבה קשה. אנחנו שוב עמודים בתור (שיכול לקחת שעה ויותר) רק כדי להגיע לדלפק הכניסה.
דלפק כניסה (מיון,אימות,הכנת התיק) – פה יבדקו קדום שהטופס ממולא כראוי . שיש את כל המסמכים הרלוונטיים. יבצעו אימות של העתקים מול המקור. אם יש טעות בטופס או חסר מסמך אחד, לא משנה אם יש לנו טיסה בעוד חודש או אין את המסמך המבוקש. אם חסר מסמך או יש טעות בטופס – יש לעזוב את המקום ולקבוע תור מחדש. במידה וכל המסמכים נמצאים ולא נמצא טעויות בטופס – נקבל אור ירוק לעלות לקומה הראשונה – תחילת הדרך לקבלת דרכון.
בקומה הראשונה יש 4 עמדות:
1. עמדה A (צילום,הקלדת הפרטים למחשב, טביעות אצבע).
2. עמדה B (חיפוש טעויות בטופס, אימות עתקים מול המקור)
3. עמדה C (חיפוש טעויות בטופס, אימות עתקים מול המקור – עובד וותיק)
4. עמדה D (קבלת מכתב המעיד על סיום ההליך)
כתבנו תזמן 7 שעות מרגע הכניסה – עד היציאה מ”משרד הדרכונים ההודי”
בכל עמדה יש לחכות בתור מחדש (המתנה של לפחות חצי שעה). אם נמצאה טעות צריך לחזור שוב לעמדה A , לבצע תיקון ואז לשוב לעמדות הבאות לפי הסדר (להמתין מחדש בתור). בעמדה C יושב פקיד וותיק ,ותאמינו או לא, הוא מוצא שגיאות (בגלל זה הוא שם). שהוא מוצא שגיאה הוא הופך לתוקפן (הוא ממש רטט מכעס) וכמעט חטפתי ממנו פלייק. בארץ סביר להניח הוא היה מפוטר אחרי יום אחד – אבל זו הודו.
אם חשבתם שעכשיו כל שנשאר לעשות הוא רק להמתין לדרכון, שיגיע תוך שבועיים שלוש בדואר. אז צפויה לכם אכזבה קשה. כבר אמרנו “שאימות” זה שם המשחק, אז אחרי שכל הפקידים אימותו שהמסמכים שנמסרו- מקוריים. הגיע גם תפקידה של המשטרה המקומית לעשות בדיקה (אולי הפקידים משוחדים!?).
הגעה לאימות בתחנת המשטרה – אחרי 15 יום בערך, התקשרו מהמשטרה המקומית, ובקשו מההודי הנחמד להגיע ביחד עם כל המסמכים המקוריים. הגענו ב-10 בבוקר. אחרי 15 דקות המתנה נכנסו לחדר. השוטר האחראי עבר על המסמכים, סימן וי על מה שהיה לנו. הראה קצת קשיחות לגבי מסמכים מסוימים (אבל מסתבר שזה לא בעיה שכסף לא יכול לסדר). ואחרי כמה ימים של השלמת מסמכים, ומינוס 200 רופי – קיבלנו אור ירוק. ההודי עבר את האימות בהצלחה (אף פקיד לא שוחד- כל המסמכים אותנטיים).
האישור נשלח או לא!? – אם הגעתם עד לכאן, ולא התייאשתם רק מלקרוא את השלבים. נגיד לכם כי לצערו של ההודי, הוא יאלץ להישאר בהודו עוד זמן רב (הדרכון עוד רחוק). מסתבר שבתחנת המשטרה אומרים ששלחו את האישור ל”משרד הדרכונים”. ובמשרד הדרכונים אומרים – “לא קיבלנו דבר”. כך או כך עברו מיום הרשמה – שלושה חודשיים, והסוף עוד לא נראה באופק – אין דרכון.
אחרי כל זה – ההליך להוצאת דרכון ישראלי הופך פתאום לקלה ומהירה מאי פעם. אז נכון שהודו היא לא מדינה להשוואת אליה “שירותים לאזרח”, אבל אין ספק שזה מכניס את הדברים לפרופורציות, ורק לאחר מסע כזה – מבינים שבארץ שלנו”השירותים לאזרח” לא כל כך גרועים כמו שחשבנו.