ניתוח לשינוי צבע העיניים כבר כאן
ריאיון בלעדי עם המנותח הישראלי הראשון ■ פרופ’ איילה פולק (מנהלת מחלקת עיניים בבי”ח קפלן) מסבירה כל מה שצריך לדעת על ההליך
לאורך ההיסטוריה עיניים בהירות נחשבו לשיא היופי, ואנשים בעלי עיניים כהות חשקו בהם. עד לאחרונה הפתרון היחיד לשינוי צבע העיניים היה עדשות מגע צבעוניות – אך יש להם לא מעט חסרונות.
החסרונות בעדשות המגע – כל מי שהתנסה בהרכבת עדשות מגע (קוסמטיות או רפואיות) יודע שמדובר בהליך לא נוח כלל. יש צורך לנקות היטב את הידיים לפני שנוגעים בעדשות המגע, ושלא מרכיבים את עדשות המגע – חייבים לשמור אותם בתמיסה מיוחדת. כמו כן אסור להתקלח או לישון עם העדשות המגע, ומומלץ מאוד להחליף את העדשות בממוצע כל שבועיים – מחשש לזיהומים ודלקות.
מחיר העדשות המגע הצבעוניות נע בין 100-800 ₪ (תלוי בסוג העדשות המגע ואם הם בהתאמה אישית), מדובר בהוצאה כספית לא קטנה. לכל זה גם מצטרפים בעיות היובש והדלקות בעיניים – היכולות להיגרם כתוצאה משימוש קבוע בעדשות המגע (תלוי בהרבה משתנים). אבל הבעיה שהכי מפריעה למי שמרכיב עדשות מגע צבעוניות – זה שניתן לזהות בקלות שמדובר בעדשות צבעוניות, ואז אנשים מתייחסים לאותו אדם “כמזויף”, ואף לא נותנים לו את המחמאות להם הוא חפץ.
מעדשה זמנית לקבועה – אנשים חיפשו כל הזמן תחליף קבוע שיפתור אותם מהתלות בעדשות מגע הצבעוניות.
לפני 3 שנים נכנס הליך ניתוחי בשם: ברייט-אוקולר (על שם החברה שמייצרת את השתל) שמאפשרת לשנות את צבע העיניים על ידי החדרת שתל (עדשה) סיליקון צבעוני לתוך העין. ההליך הזה חדש יחסית ולפניו היה קיים הליך בשם: “הניו אייריס”, שהיה מבוצע בפנמה – שיעור ההצלחה בהליך זה מאוד נמוך.
מבנה העין – אם אתם מסתכלים על העין, מאחר שהחלק הכי קדמי שנקרא קרנית היא שקופה אתם רואה רקמת צבע, רקמת הצבע זה הקשתית שזה רקמת חיבור עם רקמת שריר שיש בה גם פיגמנט. הפיגמנט הזה קובע לנו את הצבע של העין. החשיבות של הרקמה הזו שזה כמו טבעת, באמצע יש חור שזה האישון ודרך האישון קרני האור חודרות לעין, והקשתית הזו עם החלק של השריר מתרחבת ומתכווצת ועושה בקרה על כמות האור שנכנס, והדבר מאוד דומה לצמצם של מצלמה-שבהתאם לכמות האור שאנחנו רוצים להכניס אנחנו פותחים או סוגרים את הצמצם. זה התפקיד של הקשתית ושל האישון שבמקרה נותנת גם צבע לעין.
איך זה התחיל? – הניתוח לשינוי צבע בעיניים התחיל מבעיות רפואיות שהמטרה הייתה לעזור לאנשים שיש להם בעיות עם הרקמה, שהשתקפות שלה זה הצבע, שזה נקרא קשתית ויצירת האישון. העדשה שהמנתח מחדיר לתוך העין היא פרוטזה-הצורך בפרוטזה התחיל מצורך רפואי.
ההבדלים בין רפואי לקוסמטי – יש אנשים שיש להם פגם גנטי ונולדים בלי הקשתית. זאת אומרת שכל העין שלהם זה אישון אחד גדול, ואז למעשה אין בקרה על כמות האור שנכנס לתוך העין (נכנס כל הזמן).לאותם אנשים אין את הצמצם, אין להם את הטבעת שמאפשרת רק לחלק מאור להיכנס, ולכן הם כל היום מסונוורים, והדבר פוגע בתפקוד היום יומי שלהם. קוראים למצבים האלו “חוסר אישון”. כמו כן, במצבים של חבלות שגם כאן יש פגם בעין, אז אצלם מתוך צורך רפואי נולד הרעיון לייצור אישון מלאכותי שהוא פרוטזה – גוף זר. אם יש אדם שאין לו אישון והוא לא יכול לתפקד – זה לא אותו דבר מבחינה רפואית, אם הוא רוצה רק לשנות את צבע העיניים. הטכניקה הכירורגית היום, עם כל הניתוחים שמבוצעים לדוגמא, ניתוח קטרקט שהוא מבוצע בחתכים מזערים, הם לא בעייתיים. החלק הכירורגי שבהליך שינוי הצבע – זהה כמעט להליך הרפואי, והוא לא זה שמטריד את הרופאים.
וכך זה עובד (ההליך הכירורגי) – הרופא מבצע 3 חתכים קטנים בקרנית, ומחדיר דרכה את שתל הסיליקון הצבעוני – אשר נפתח מעצמו ומתמקם סביב האישון. ההליך מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כ-10 דקות לכל עין. המנותח משוחרר זמן קצר לאחר תום הניתוח. וזמן ההחלמה נע בין חודש לחודשיים.
את הניתוח לא ניתן לבצע בישראל אלא רק במספר מדינות מצומצם (מצרים, ירדן , טוניסיה, הודו). ורק למען הסדר הטוב, נציין שבמדינות ערב הרופאים עושים בעיות לישראלים, ולכן המדינה המועדפת לביצוע הניתוח – היא הודו.
קצת מספרים – נותחו בשיטה הזו רק כ- 100-150 אנשים מכל רחבי העולם, מתוכם רק ישראלי אחד שעבר את הניתוח לשינוי צבע העיניים בהודו. ההליך “ברייט-אוקולר” עוד לא קבל את אישור מנהל המזון התרופות אמריקאי (השתל כן קבל את האישור) ולכן עד קבלת האישור ההליך הכירורגי (החדרת השתל) מבוצע במדינות העולם השלישי. מאחר שניתן לבצע את ההליך רק במספר מדינות מצומצם, והביקוש נמוך – בשל הפחד מההליך. הרופאים שכן מוכנים לבצע את ההליך דורשים סכומים נכבדים.
כמה כסף אתם שואלים!? – מבדיקה של חדשות השבוע עולה שעלות ההליך( ניתוח לשינוי צבע העיניים) בהודו היא כ- 10,000 דולר (ללא הוצאות הטיסה, ולינה). מדובר בסכום גבוה מאוד בהשוואה לניתוחים פלסטיים שמבוצעים בארץ. רק לצורך המחשה – ניתוח פלסטי באף עולה בארץ בסביבות ה- 10,000-12,000 ₪ .
ריאיון עם המנותח הישראלי הראשון – המנותח הישראלי הראשון, אבישי (השם המלא שמור במערכת) העניק ראיון בלעדי לחדשות השבוע, ונותן תשובות לשאלות – שכל מי שירצה לעבור ניתוח לשינוי צבע העיניים בעתיד – חייב לדעת .
מה הביא אותך לרצות לשנות את צבע העיניים שלך?
מגיל 13 אני עם עדשות מגע צבעוניות ופשוט נמאס עלי.
לאיזה צבע החלטתה לשנות?
שיניתי לאייס גריי – אפור בהיר.
למה דווקא הצבע הזה?
הצבע הזה הכי מתאים לצבע העור שלי.
ומאיזה צבעים ניתן לבחור?
אייס גריי,סמוקיי גריי, ירוק טורקיז, בייבי בלו, הייזל.
מאיפה קבלת את המידע לגבי הניתוח ברייט-אוקולר?
קיבלתי את המידע לאחר חיפושים באינטרנט.
איזה בדיקות ביצעת לפני הניתוח ומאיפה קבלת מידע על הניתוח וגם על הסיכונים?
עשיתי 7 בדיקות בארץ ובגם כמה בדיקות בהודו. את הרוב המידע על הניתוח למדתי דרך חיפושים באינטרנט .
מה אמרה רופאת העיניים שלך בארץ, על הניתוח?
היא התנגדה לביצוע הניתוח, וציינה בפני את הסיכונים.
למה דווקא את השיטה הזו, ולא נניח שינוי צבע העיניים בלייזר?
שינוי צבע עיניים בלייזר הוא מקלף את הפיגמנט ועדין רק ניסיוני.
יצא לך לדבר אם מנותחים אחרים, אם כן איזה מידע קבלתה מהם?
יצא לי לדבר איתם ולהתייעץ באינטרנט אבל לא לראות. מה שניתן להבין מהם זה שהם מרוצים מהניתוח, לא היו להם סיבוכים.
כמה זמן לוקח מהרגע שמחליטים לבצע את הניתוח עד הניתוח עצמו?
לוקח מינימום 3-4 חודשים.
אם מבצעים את הניתוח הזה במקום אחר חוץ מהודו?
כן במספר מקומות בעולם.(ירדן, טוניסיה).
בהתחלה ניסית לבצע את הניתוח בירדן, למה זה לא יצא לפועל?
הרופא הירדני לא שיתף פעולה ולא ענה על דרישותיי כמו ד”ר שיבו בהודו.
האם הניתוח בוצע בבית חולים מסודר?
ברור שבבית חולים מסודר, שמתמחה אך ורק בעיניים.
איך אזרת את האומץ לטוס למדינה כמו הודו ולעבור ניתוח ניסיוני בעיניים?
זה לא ניתוח ניסיוני עברו אותו כבר מעל ל-100 איש בעולם..
איך ההליך, כמה זמן לוקח, אם הניתוח כואב, ומה זמן ההחלמה?
בעת הניתוח מרגישים מעט לחץ שמשתחרר עם הזמן. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית וההליך הוא כ-10 ד’ לעין. כמו כן המשך טיפול בטיפות למשך 45 יום.
מי הוא המנתח ומה אתה יכול להגיד עליו?
המנתח הוא ד”ר שיבו ווארקי ששמו הולך לפניו בעולם. מתמחה בעיניים והראשון שביצע את ההליך ברייט-אוקולר.
אם מדובר בהליך המבוצע בחדר ניתוח מתקדם תוך הקפדה על סטנדרטים גבוהים או בחדר ניתוח מאולתר?
ממש לא. ישנו מוניטור וכל העזרים הנלווים. בית חולים מסודר סטרילי ונקי, ממש לא מה שמדמיינים על הודו.
אם היום אחרי שכבר עברת את הניתוח, הייתה עובר אותו שוב?
הייתי עושה זאת שוב רק כדי להגיע שוב לאותה תוצאה.
איך ההחלמה, ואם יש לך טיפים או הדגשים לאנשים שגם רוצים לעבור את הניתוח?
ההחלמה קצת קשה אך התוצאה מושלמת,להקפיד על הטיפול לאחר הניתוח. זה גורם משמעותי בהחלמה.
אם אתה מרוצה מהתוצאות, ואיך מגיבים אנשים?
אני מאד מרוצה מהתוצאה… התגובות מדהימות וזה כל כך טבעי ואמיתי שאי אפשר לראות שזה ניתוח
אם הכול עבר חלק, הוא שהיו בעיות?
הכול עבר חלק בלי בעיות תודה לאל.
כמה זמן תצטרך להיות במעקב לאחר הניתוח?
אני אצטרך להיות במעקב כל החיים.
אם תמליץ למי שרוצים לעבר את הניתוח (לשינוי את צבע העיניים), לבצע את הניתוח?
במידה ולשנות את צבע עיניים הוא חלום עבורם אז כן, ממליץ בחום.
אתה נחשב לישראלי הראשון שביצע את הניתוח לשינוי צבע עיניים, איך ההרגשה?
מדהים! אני יודע שאין עוד מישהו בישראל עם עיניים כמו שלי.
אנשים זרים מבחינים שביצעת ניתוח לשינוי צבע העיניים, או שזה נראה טבעי?
לא מבחינים – אבל כן מבחינים בצבע הבהיר שיש לעין כעת.
הסיכונים שבהליך – השתל הוא גוף זר, ובשל כך לאורך זמן עלולים להיות סיבוכים. אם כתבנו לעיל בכך שהקשתית עושה בקרה על כמות האור אשר נכנסת לתוך העין, אז לאחר הניתוח אנחנו מאבדים את האפקט של “הצמצם” ולמעשה אנחנו מקבלים אישון קבוע. מאחר שאת הניתוח עושים בעיקר אנשים צעירים עם תוחלת חיים ארוכים, הסבירות מאוד גבוהה לסיבוכים בעתיד, כגון: בצקת בקרנית, לחץ בעיניים- גלאוקומה. במידה ויש אנשים עם נטייה לבעיות רשתית – לא ניתן לעשות בדיקות כמו שצריך וזאת מאחר והשתל מסתיר את האישון (לא ניתן לבצע הרחבת אישונים). כמו כן המנותח חשוף לסיכונים בכל שכבות העיניים החל מהקרנית החיצונית – בגלל הפחתה בתאים שתפקידם לשמור על שקיפות של הקרנית. הוא חשוף גם לגלאוקומה – שזה עליית לחץ, וקטרקט.
אם יש צורך רפואי אז שוקלים הסיכונים מול התועלת. אם לאדם אין אישון והוא לא יכול לתפקד – אז אין ברירה. כל עוד הטיפוליים הם חיצוניים, כמו לייזר להסרת משקפיים או עדשות מגע (כל דבר שהוא הפיך), אז אפילו עם הסיבוכים שלו, אין בעיה לתת גם חשיבות לקוסמטיקה.
אבל פה המצב “ההפיך” – הוא ניתוח חוזר. הניתוח הראשוני הוא יותר פשוט – להוציא את העדשה לאחר שנים, זה ניתוח שכרוך בהרבה יותר סיבוכים. ובכל מקרה לאחר הניתוח הראשון יש צורך במעקב רפואי לכל החיים (בגלל סיבוכים אפשריים).
לסיום נשאלה פרופ’ איילה פולק אם, לדעתה, ניתוח לשינוי צבע העיניים יהפוך בעתיד לדבר מקובל– כמו ניתוחי אף למשל, והיא השיבה = “הכל אפשרי”.
עדכון (10.05.15): עד היום 4 מנותחים (בשיטת ברייט-אוקולר) סבלו מלחץ תוך עייני עקב השתלים – מומלץ לקחת נתון זה בחשבון בהחלטה אם לבצע את ההליך הניתוחי.
הכתבה (על הניתוח לשינוי צבע העיניים) התפרסמה בגיליון המודפס של חדשות השבוע (גיליון 1227) במאי 2014.