בהסכמה רחבה בקואליציית ה-68: שינויים בהרכב הוועדה, דרישה להסכמה חוצת מחנות וביטול וטו השופטים על מינויים לעליון
כמעט שנתיים אחרי הכישלון בקידום הרפורמה הקודמת, שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער הציגו היום (חמישי) מתווה חדש לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שגובש בהסכמה עם כל מרכיבי קואליציית ה-68. המתווה, שמבקש להתמודד עם המחלוקות שבלמו את הניסיון הקודם, כולל שינויים בהרכב הוועדה, ביטול וטו השופטים על מינוי שופטים לבית המשפט העליון והבטחת מינוי בהסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה.
שינויים בהרכב הוועדה
לפי המתווה החדש, נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו בשני עורכי דין שייבחרו בידי הכנסת – אחד על ידי הקואליציה ואחד על ידי האופוזיציה. בכך יורכבו תשעת חברי הוועדה מ-2 שרים, 2 חברי כנסת, 2 עורכי דין ו-3 שופטים.
עורכי הדין, לפי ההצעה, יידרשו לניסיון של לפחות עשר שנים בליטיגציה ולא יוכלו להופיע בבתי המשפט בתקופת כהונתם בוועדה.
דרישות להסכמה חוצת מחנות
המתווה מציב רף חדש של רוב הנדרש לבחירת שופטים – חמישה מתוך תשעת חברי הוועדה, בתנאי שלפחות אחד מהם יהיה חבר קואליציה ואחד חבר אופוזיציה. שינוי זה נועד להבטיח מינוי שופטים רק בהסכמה רחבה ולמנוע השתלטות של מחנה אחד על המינויים.
סוף לוטו השופטים?
אחת הנקודות המרכזיות במתווה היא ביטול יכולת הווטו של שופטי בית המשפט העליון על מינוי שופטים נוספים לבית המשפט העליון. מינוי שופט לערכאה זו ידרוש את תמיכתם של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד.
תגובות חלוקות
בעוד מתווה לוין וסער זוכה להסכמה בתוך הקואליציה, האופוזיציה טרם גיבשה עמדה אחידה. ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי) הביע תמיכה במתווה: "מדובר בהצעה מאוזנת שתמנע משבר חוקתי ותשמור על אמון הציבור במערכת המשפט". עם זאת, ראשי האופוזיציה, יאיר לפיד ובני גנץ, טרם הגיבו רשמית.
מבט לעתיד
על פי ההערכות, המתווה יעלה להצבעה בכנסת רק לאחר אישור מינויו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון בשבוע הבא. במקביל, צפויות עתירות לבג"ץ נגד הרפורמה, בעיקר מצד לשכת עורכי הדין והאגודה לזכויות האזרח.
שותפים למהלך היסטורי
בהודעה משותפת של לוין וסער נמסר: "נוכח האחריות למנוע משבר חוקתי ולפתור את המחלוקת סביב מערכת המשפט, הגענו להסכמה על מתווה שישנה את הרכב הוועדה ויחזק את אמון הציבור בבחירת השופטים".
מנגד, מהרשות השופטת נמסר כי ההצעה התקבלה לראשונה דרך התקשורת וכי בשלב זה אין באפשרותם להתייחס למתווה.
האם המתווה יצליח לאחד את הקואליציה והאופוזיציה סביב מינוי שופטים? לפחות לפי ההתחלה, יש לזה הפעם סיכוי טוב מאוד להתקבל.