המוצרים על חשבונכם, קלקול הקיבה בחינם
הרעלת מזון בפוטנציה: ערכנו ביקורת פתע במספר רשתות מזון גדולות באזור רחובות והסביבה, וגילנו תנאי אחזקה לקויים ואי עמידה בתקני הבריאות של מוצרי מזון קפואים או המחייבים קירור, וזאת בשל כך שהם נמצאים זמן רב על רצפת רשתות המזון עד סידורם במקררים השונים
הקיץ הגיע ואנחנו חשבנו שהגיע זמן לבדוק אך מאחסנים את המזון הקפוא וסלטי הדגים החייבים להיות בהקפאה או בקירור מהרגע שיצאו מהמפעל ועד שהצרכנים רוכשים אותם.
בפועל גילנו מצב מאוד מטריד של מוצרים קפואים או המחייבים קירור הנמצאים זמן רב על רצפת רשתות המזון או המרכולים. ומה שהכי גרוע, ברגע שהתרענו למנהלים של המקום על הליקוי הם לא הבינו מה רצינו מהם, ואף קיבלנו תשובות כמו “זה בסך הכל היה בחוץ 15 דקות” – למרות שבפועל אנחנו ספרנו זמן רב יותר, אבל גם 15 דקות זה לא תקין, בטח לא בקיץ הישראלי.
זה מכעיס שהעובדים פורקים את הסחורה מהמשאיות, אשר משנעות את המזון בקירור מהיצרן או היבואן עד לרשתות המזון השונות. ואז מביאים את הקרטונים עד המקפיא או המקרר – ובמקום לסדר את הסחורה במקררים/מקפיא פשוט הולכים לעשות סידורים אחרים ברשת. מדובר בזלזול בבריאות הציבור. אין שום סיבה מוצדקת לדחות את סידור המזון הרגיש, בפרט שמדובר בקיץ חם במיוחד.
החלטנו במערכת לא לחשוף את שמות רשתות המזון, ובכך לא לעשות להם שיימינג, וזאת בפרט לאור העובדה שהמסר נקלט, וקיבלנו הבטחה שמהיום הם הולכים להקפיד על הנהלים. אנחנו כמובן נוודא שכך נעשה, ונעדכן את התחקיר הזה בהתאם.
להלן טעימה קטנה מרשתות המזון שנמצאו בהם ליקויים
ברחובות שהיא עיר עם אוכלוסייה חרדית גדולה קיימים מספר רשתות מזון ייעודיות לאוכלוסייה שומרת הכשרות, אנחנו ביקרנו ברשת אחת ונדהמנו לראות עשרות מוצרים קפואים זרוקים בעיקר על הרצפה.
בבדיקה שלנו (במגע) הם הרגישו כבר בטמפרטורת החדר, ונמצאים בטמפרטורה זו כבר זמן רב.
להלן התמונות מרשת זו:
מרחובות ליבנה – גם שם נמצאו ליקויים
מרחובות החלטנו לקפוץ לרשת מזון חדשה יחסית ביבנה. ברשת הזו הופתענו לראות ארגזים של סלטי שמיר (סלטי דגים בעיקר) זרוקים על הרצפה זמן רב. אנחנו ספרנו לפחות חצי שעה של אחסנה ללא קירור.
להלן חלק מהתמונות מרשת זו:
בשיחה עם מנהל הסניף, נאמר לחדשות השבוע אונליין כי היה מדובר בסך הכל ב-15 דקות שהסחורה הייתה מונחת על הרצפה (לא בקירור), והוא לא ראה בעיה בכך.
כמובן נאמר לו כי בתצפית שלנו, הסחורה הייתה מונחת לפחות במשך חצי שעה אם לא יותר מכך על הרצפה ללא קירור. אבל בקיץ לוהט, גם 15 דקות זה הרבה זמן שמדובר במוצרים רגישים לחום (כמו סלטי דגים), והדרך להרעלת מזון קצרה ביותר.
לקינוח – ביצים שנמכרות לפחות 12 יום אחרי תאריך האחרון לשיווק
מרכול קטן ברחובות מוכר תבנית של 30 ביצים שעבר תאריך האחרון לשיווק שלהם (פגות תוקף). תאריך האחרון לשיווק על הביצים הוא 25/06, ותאריך הקניה (לפי הקבלה) הוא: 07/07. קרי, 12 יום אחרי התאריך האחרון לשיווק.
ובכך מגדיל את הסיכון לחטוף הרעלת מזון בצורה משמעותית מרכישת הביצים הנ”ל, שבכל מקרה מיועדות להשמדה, ובטח לא למכירה תוך הטעיית הלקוחות. בפרט לקוחות בסיכון, כמו ילדים קטנים, נשים בהיריון, ואנשים עם מערכת חיסונית חלשה.
אחרי שביקשנו להחזיר את ביצים למרכול בטענה שאסור למכור אותם לצרכנים בשל היותם פגי תוקף – המוכרת במרכול (אחרי שיחה עם הבעלים) פשוט הציעה להחזיר לנו את הכסף, בלי להתייחס לכך שהביצים פגי תוקף, ובלי הפסקת מכירת הביצים לצרכנים אחרים, תוך סיכון בריאות הציבור.
תגובות משרד הבריאות:
הנחיות משרד הבריאות הן לשמור על רצף הטמפרטורה של מצרכי המזון בהתאם להנחיית היצרן לכל פריט. אסור להציג למכירה ולמכור מזון כאשר הוא אינו בתוקף, אינו מוחזק בהתאם להוראות יצרן, באריזה לא נקיה ומזוהמת, ונושא סימני קלקול כמו: שימורים עם נפיחות או חלודה, נזילות, מזון שהוקפא בשנית וכד’.
משרד הבריאות מקפיד לפרסם הנחיות מעודכנות בנוגע לתחומים שתחת אחריותו. במסגרת המפרט האחיד שפורסם לפני כשנה, בעלי המרכולים נדרשים להדריך את העובדים בתחומי התברואה והדרישות החלות על העסק, ובאחריות בעל עסק להכיר את הדרישות הרגולטוריות החלות עליו.