הכרעת הדין שמה דגש על מורכבות הפעולה בתנאי לחץ, על חובתם של אנשי משטרה לפעול במסגרת החוק גם במצבי סכנה, ועל ההבנה שפעולה תחת איום מידי עשויה להצדיק סייגים פליליים.
בית המשפט המחוזי בחיפה, בהרכב השופטים הנשיא רון שפירא, השופט יחיאל ליפשיץ, והשופט ארז פורת, דחה פה אחד את ערעור המדינה על זיכויו של קצין משטרה מעבירת גרימת מוות ברשלנות. הערעור הוגש על הכרעת דינו של בית משפט השלום בחיפה (השופט זאיד פלאח), אשר זיכה את הקצין מעבירה זו בהתאם לסעיף 304 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977.
האירוע: הפרשה עסקה באירוע שבו קצין המשטרה, אשר לא היה בתפקיד בעת האירוע, נקלע לזירה פלילית בעת בילוי משפחתי. הקצין זיהה, לטענתו, עבירה המבוצעת כלפי קטין אחר, ונחלץ לטפל במצב. במהלך האירוע, שהסלים במהרה עקב תקיפת הקצין באבנים על ידי קבוצת צעירים, הוא ירה באקדחו לכיוון האספלט סמוך לרגלי המנוח. הירי גרם למותו של אחד הצעירים.
הכרעת בית משפט השלום: בית משפט השלום בחיפה זיכה את הקצין מהעבירה, לאחר שקבע כי במהלך האירוע היה נתון בסכנת חיים מידית וממשית. הירי שביצע נועד להתמודד עם הסכנה שעמדה בפניו ובפני משפחתו. השופט זאיד פלאח הדגיש כי התנהלותו של הקצין, על אף שנעשתה שלא בהתאם לנהלים המקצועיים והמבצעיים, אינה מגיעה לרף הפלילי הנדרש להרשעה בעבירה של גרימת מוות ברשלנות. בנוסף, נקבע כי עומד לו סייג ההגנה העצמית.
דחיית הערעור במחוזי: בפסק דינו, בית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי אין מקום להתערב במסקנות בית משפט השלום, אשר נשענו על עדויות, ראיות והערכת מכלול השיקולים. בהרכב השופטים הודגש כי פעולתו של הקצין, על אף שאופן הירי היה שגוי, בוצעה תחת תחושת סכנה מוחשית ומיידית.
הרכב השופטים הפנה לפסיקות קודמות של בית המשפט העליון באשר לתנאי הנחיצות במסגרת סייג ההגנה העצמית. בין היתר צוין כי “ככל שהסכנה מוחשית ומידית יותר, כן תפחת נטייתנו לדקדק עימו בבחינת נחיצות המעשה” (ע”פ 4784/13 סומך נ' מדינת ישראל). בנוסף, הודגש תפקידו הייחודי של קצין משטרה מיומן בסיטואציות מסוג זה, אשר דורשות שיקול דעת מהיר בתנאי לחץ.
בית המשפט המחוזי הדגיש את המחויבות של כוחות הביטחון לפעול במסגרת החוק, גם במצבים חמורים של סכנה. בהרכב השופטים ציינו את החשיבות של שמירה על איזון בין זכויות הנפגעים לבין הצורך להבטיח את ביטחונם האישי של אנשי אכיפת החוק.
בית המשפט המחוזי הביע תקווה כי משפחת המנוח ומשפחתו של הקצין ימצאו מזור לנפש ולעתיד טוב יותר, וזאת לנוכח הכאב והעינוי שגרם המקרה לכל הצדדים המעורבים. פסק הדין מדגיש את המורכבות שבקבלת החלטות בשטח, ואת החשיבות שבשמירה על מסגרת החוק גם במצבים של איום ממשי.