23 יצירות אמנות חושפות את פניה המורכבות של השנה החולפת, ומציגות פרשנות אומנותית לאירועים ולמשברים שעיצבו את החברה הישראלית.
אתמול, יום שני, י"ג באלול תשפ"ד, ה-16 בספטמבר 2024, נחנכה בבית המשפט העליון בירושלים תערוכה ייחודית בשם "תוכן העניינים 2023–2024". התערוכה מציגה 23 יצירות אומנות עכשוויות, אשר נוגעות במכלול האירועים והמושגים שהשפיעו על החברה הישראלית בשנה האחרונה. היצירות משקפות את המציאות המורכבת, הרגשות והתהפוכות שחוותה החברה, לצד תקווה מחודשת שהתגלתה ברגעים מאירים של סולידריות.
בנאום הפתיחה אמר ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן: “התערוכה המיוחדת שאנו זוכים לארח היום מבקשת להציג רגעים מהתקופה האחרונה שפקדה אותנו, שהיא מן הקשות שידעה המדינה מיום היווסדה. אולם, מתוך האובדן והכאב הגדול, התגלו גם רגעים מאירים של תקווה בקרב החברה הישראלית. צפינו בקהילות מתלכדות וחזינו בהתגייסות נרחבת לטובת אלו שהזדקקו לסיוע.”
הנאום התייחס לא רק לקשיים שהחברה הישראלית חוותה, אלא גם לרוח האנושית שנחשפה בתגובה למשברים. השופט פוגלמן הדגיש את הדרך שבה האומנות בתערוכה משקפת את המאפיינים המורכבים של התקופה האחרונה.
לדברי דוברות בתי המשפט, האירועים המשמעותיים שהתרחשו בשנה האחרונה שינו מושגים יומיומיים, כמו “בית”, “כיסא”, “צבע צהוב” או “בלון כתום”. מושגים אלו איבדו את משמעותם הברורה, קיבלו משמעויות חדשות והפכו לסמלים עמוקים. התערוכה מזמינה את המבקרים לבחון את השינויים האלו דרך עיניים אומנותיות.
האוצרת, ד"ר אורנה יאיר, שיתפה בנוגע לתהליך הקמת התערוכה: “התערוכה 'תוכן העניינים 2023–2024' מבקשת להדגיש את קיומה של מציאות מתמשכת בצילה של שנה רבת‐תהפוכות – בין זיכרון לעתיד. פירוק של נושאים ואירועים שהרכיבו את השנה האחרונה היה התוכן והמניע לאיתור יצירות אומנות משנים שונות, שלמרות פריסתן הרחבה בזמן, הן רלוונטיות לנושאי התערוכה.”
בין האומנים המציגים נמנים שמות בולטים כמו אורית אקטע, איה סריג, אנג’ליקה שר, אשר אלהרר, דוד ניפו, הדר סייפן, זוהר מורג, חומי גרומן, טלי נבון, ליזה זברסקי, מאי דעאס, מיכל אורגיל, מירה מיילור, מעיין לבון, נדין בר נוי, נילי מוזר, עמי שנער, ערן שקין, צביקה לחמן, רמי אטר, שירלי סיגל ושמעון פינטו. יצירותיהם מציגות פרשנויות מגוונות על האירועים החברתיים והאישיים של התקופה.
התערוכה "תוכן העניינים 2023–2024" מזמינה את הציבור הרחב להתבונן לעומק בשנה האחרונה דרך נקודת המבט של האומנות. התערוכה פתוחה לקהל הרחב בבית המשפט העליון בירושלים, ומהווה נקודת מפגש בין אמנות, חברה ומשפט בתקופה מאתגרת במיוחד.